Een peutermenu kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
Ontbijt: 1 snee bruinbrood, besmeerd met margarine beleg: (smeer)kaas, worst of zoetigheid bekertje kinderthee zonder suiker
Koffietijd: bekertje melk soepstengel of rijstwafel Lunch: 1 á 2 sneetjes bruinbrood, besmeerd met margarine beleg: zie ontbijt bekertje melk Theetijd: kinderthee of sterk verdund appeldiksap 1 vrucht (in stukjes)
Warme maaltijd: klein stukje vlees, vis of kip (50 gram) of 1 ei 2 kleine aardappelen of 2 eetlepels rijst of macaroni 2 eetlepels groente schepje jus of saus schaaltje yoghurt of vla of wat fruitPer dag heeft een peuter 1/2 - 1 liter drinkvocht nodig; dit is inclusief melk of karnemelk.
Hier volgen enkele tips om met moeilijk etende kinderen om te gaan:
- maak het eten niet tot een machtsstrijd: eet het kind niet, dan maar niet. Ga niet met uw peuter in discussie. Eet zo ontspannen mogelijk met de andere tafelgenoten door. Kinderen maken zich er niet druk om of ze gezond eten, maar merken wel of het gezellig aan tafel is.
- eet op tijd. Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van slecht eten bij peuters. Heeft het kind een vermoeiende dag gehad, eet dan als het kan iets eerder.
- houdt uw kind wel van brood, fruit en melk, laat het van die voedingsmiddelen dan volop eten. Geef uw peuter eventueel 's middags een snee brood als tussendoortje. De warme maaltijd wordt daardoor minder belangrijk.
- een kind dat slecht groente eet, lust vaak wel enkele soorten fruit. Laat het kind meer fruit eten dan hierboven staat vermeld, het krijgt zijn vitamine C dan voldoende binnen.
- vermeng sterk smakende groenten met aardappelen of rijst, kinderen proeven alles veel sterker dan volwassenen en vinden daarom iets gauw niet lekker. Door de smaak wat af te zwakken worden bepaalde groenten wat eerder lekker gevonden.
- geef het kind niet teveel tussendoortjes in de middag als het de warme maaltijd moeizaam eet; het heeft dan misschien gewoon geen trek. 2 biscuitjes of 1 appel leveren net zoveel energie als 1 snee brood, 1 doosje rozijntjes levert net zoveel energie als 1/2 snee brood en een zakje chips levert net zoveel energie als twee boterhammen!
- op deze leeftijd ontdekt het kind ook het bestaan van snoep. Wees met het geven van snoep heel terughoudend: het is slecht voor de tanden en het neemt de eetlust weg.
- weigert uw kind gedurende langere tijd gewone melk of karnemelk, dan kunt u het gerust chocolademelk of yokidrink geven. Het krijgt dan wel de eiwitten en de kalk uit melk binnen. Het nadeel van deze produkten is dat ze suiker bevatten, wat slecht is voor het gebit en waardoor de kinderen te veel aan een zoete smaak wennen. Na verloop van tijd kunt u weer gewone melkprodukten proberen. Ook een schaaltje vla of pap zijn goede melkvervangers. Veel kinderen zijn op deze leeftijd dol op `danoontjes'. Eén danoontje kan wat de voedingswaarde betreft niet een glas melk vervangen en is bovendien duur. Een danoontje is een leuk uitziend tussendoortje voor op een feestje.
- als uw kind op het dagverblijf komt, ga dan eens na wat het daar eet. Vaak eet het daar gewoon met de groep mee. Op die dagen hoeft u niet bang te zijn dat uw kind te weinig binnen krijgt.
- als u alles geprobeerd heeft en toch het gevoel houdt, dat uw kind onvoldoende eet om gezond te kunnen blijven, schrijf dan twee weken lang alles op wat het kind eet en drinkt. Leg dit voor aan de arts/verpleegkundige op het peuterbureau. Vaak blijkt het eten dan reuze mee te vallen.