Pijn.

Als U mij iets tegen de pijn vraagt moet ik U toch altijd eerst even iets uitleggen. Pijn is namelijk geen ziekte op zichzelf maar een teken dat er iets mis is met ons lichaam. En natuurlijk is pijn lastig, maar het heeft ook een zeker nut: pijn dwingt ons tot aanpassingen zoals rust zoeken, een houding aannemen die geen pijn doet of stoppen met een bepaalde activiteit. Sommige pijnen die voor het eerst optreden en die men dus niet herkent, vragen om een onderzoek van de arts (bijv. buikpijn die niet verdwijnt of pijn of een ander gevoel op de borst). Pijnbestrijding door middel van medicijnen is zinvol als de oorzaak bekend is zoals bij kiespijn, menstruatiepijn, pijn door verwonding of hoofdpijn, waarvan de oorzaak bekend is.
Wanneer de oorzaak niet bekend is, is pijnbestrijding niet zinvol omdat dat de oorzaak van de pijn kan verdoezelen.

Medicijnen.
Dus als U de oorzaak van de pijn kent, kunt U voor tijdelijke verzachting een pijnstillend middel gebruiken. Pijnstillers helpen bij alle soorten pijnen zoals kiespijn, hoofdpijn enz.
Het beste kunt U paracetamol gebruiken, omdat paracetamol in de juiste dosering de minste bijwerkingen heeft.
Andere vrij verkrijgbare pijnstillers zijn acetylsalicylzuur (bijv. Aspirine) en ibuprofen (bijv. Brufen, Advil en Nurofen). Deze kunnen maagklachten geven. Acetylsalicylzuur en ibuprofen hebben naast een pijnstillende werking ook een ontstekingsremmende werking en worden daarom wel bij spierpijn en gewrichtspijn toegepast. Er bestaan nog meer geneesmiddelen met deze eigenschappen, zoals bijv. diclofenac en indomethacine, maar deze geneesmiddelen kunt U het beste in overleg met Uw huisarts gebruiken.
In sommige medicijnen zitten verschillende soorten pijnstillers (bijv,Finimal=paracetamol/coffeine en APC). Dit heeft geen voordelen boven de medicijnen met maar een soort pijnstiller.

Tenslotte zijn er nog geneesmiddelen die een migraine aanval kunnen voorkomen en geneesmiddelen, die de pijn bestrijden nadat er een migraine aanval is opgetreden. Als een gewone pijnstiller niet helpt kan de dokter U een geneesmiddel met ergotamine erin voorschrijven. Houd U bij dit geneesmiddel strikt aan de voorgeschreven dosering omdat anders de hoofdpijn op den duur juist kan verergeren. Bij ernstige en langdurige pijnen moet U altijd contact met Uw huisarts opnemen.

Kortom
. Bij kortdurende onschuldige pijn kunt U het beste paracetamol innemen. Bij onbekende pijn liever niet. Bij ernstige en langdurige pijn overleg met de huisarts.
Anne Geerlings, apotheker

volgende pagina
Terug naar inhoudsopgave